Veel gestelde vragen

Er kan best veel op je af komen als je begint met yoga – niemand verwacht dat je alles (gelijk) weet – maar hier wat praktische uitleg om je op weg te helpen. Onderstaande vragen zijn ons regelmatig gesteld, we hebben ons best gedaan om een helder antwoord te geven. Staat jouw vraag er niet bij? Mail of bel ons dan, we helpen je graag!

neem contact op!
Wat is yoga nou eigenlijk en waarom is het zo goed voor je?

Het woord yoga komt uit het Sanskriet en betekent ‘eenheid’ of ‘samenbrengen’. Yoga ontstond ruim 4.000 jaar geleden in India. Yoga leert je bewust te worden van je lichaam en geest en deze met elkaar in balans te brengen. Je werkt aan de eenheid van lichaam en geest door een combinatie van ademhaling, lichamelijke oefening en concentratie.

Wie yoga beoefent, op welk niveau dan ook, brengt veranderingen aan in zijn of haar stemming. Je zorgt er voor dat je geest meer in balans komt en je minder emotionele druk ervaart. Juist in onze jachtige 21e eeuw is yoga een goede manier om rust en ontspanning toe te laten. Aan het beoefenen van yoga zitten tal van voordelen, en eigenlijk kun je het beste gewoon zelf ervaren wat yoga voor jou doet.

Hieronder de meest genoemde voordelen op een rijtje:
• Meer innerlijke rust
• Betere gezondheid
• Spirituele groei
• Pijnverlichting
• Meer energie
• Sterk en flexibel lichaam
• Betere ademhaling
• Betere spijsvertering
• Focus op het nu, mindfulness
• Minder stress
• Verbeterde bloedcirculatie
• Gewichtsverlies
• Makkelijker ontspannen

Wat moet ik kunnen om aan yoga te doen?

Als ik aan yoga denk, denk ik gelijk aan benen in je nek en op je hoofd staan…. maar dat is slechts een houding.

Yoga gaat over ademen… Als je kan ademen dan kan je aan yoga doen. De essentie van yoga zit hem niet in de houdingen (asana’s). Als yoga een ijsberg is, dan is alleen het topje van de ijsberg het doen van asana’s. De houdingen, ademhalings- en meditatieoefeningen die je in iedere yogales terug vindt, helpen je om je bewust te worden van je lichaam en geest. Voor ieder lichaam en iedere behoefte is er een passende vorm van yoga. Zo bestaat er stoelyoga voor mensen die niet op de grond kunnen zitten en is er speciale yoga voor duursporters, om ze te helpen verkorte beenspieren los te maken. Er is Restorative yoga om te herstellen als je ziek bent (geweest) en yin yoga om je spieren te verlengen. Er is Vinyasa en Ashtanga yoga om ook aan je conditie en uithoudingsvermogen te werken. Dus om met yoga te beginnen hoef je niets te kunnen, je hoeft het alleen maar te willen.

Ik heb begrepen dat er allemaal soorten yoga zijn, hoe weet ik wat elke stijl inhoudt en wat het beste bij mij past?

We kunnen ons zo goed voorstellen dat je deze vraag stelt! Daarom hebben we op onze website onder het kopje ‘Yoga & Pilates’ per yogastijl een uitgebreide uitleg gegeven. We leggen je helder uit 1) wat de stijl inhoudt 2) hoe een les eruit ziet 3) waar deze vorm van yoga goed voor is en 4) welke docenten deze stijl bij Yoga Spot doceren. Van hieruit heb je vaak al een gevoel over welke stijl(en) bij je zouden kunnen passen. Dan is het een kwestie van ervaren! Want uiteindelijk is niets een betere raadgever dan je eigen ervaring. We bieden drie proeflessen voor € 25,- aan zodat je verschillende stijlen en docenten (iedere docent doet het weer op zijn eigen manier) kan uitproberen. 99% van de studenten heeft zijn/haar favoriete stijl dan wel gevonden. Kom je er toch niet helemaal uit of wil je graag persoonlijk advies? Vraag het ons, want ook daarvoor zijn wij.

Hoelang voor het begin van de les moet ik er zijn?

Als je er 10-15 minuten voor de les bent kun je je rustig omkleden en even landen met een kopje thee om vast in een zen-modus te komen. Op deze manier begin je je les veel fijner dan dat je 2 minuten voor aanvang binnen waait en met een hoop onrust neerploft op je meditatiekussen. En… je mede-yogi’s zijn je er ook dankbaar voor.

Welke kleding is geschikt om yoga/pilates in te doen?

Je hoeft echt geen speciale yogabroek en top aan te schaffen om aan yoga te doen. Trek iets aan waarin je je makkelijk kan bewegen. Vrouwen vinden een legging vaak fijn, of een korte broek (let op, bij yoga sta je niet altijd met je benen bij elkaar :P). Een ruime joggingbroek met dikke stof is vaak niet zo een succes. Als top maakt het eigenlijk niet zoveel uit. Het is wel handig als je shirt niet zo wijd is dat het gelijk over je hoofd heen valt als je voorover buigt.

Moet ik nog dingen meenemen voor in de les?

In principe niet, als je snel zweet kan een handdoek fijn zijn, maar dat is niet verplicht. We adviseren je om tijdens de les niet te drinken. Voor en na de les hebben wij water en natuurlijk onze heerlijk Bengal Spice kruidenthee voor je klaar staan.
TIJDENS DE COVID-19 PERIODE IN 2020 IS EEN EIGEN MAT BELANGRIJK. NEEM OOK HANDDOEKEN MEE VOOR OVER JE PROPS BIJ EEN YIN OF RESTORATIVE LES.

Kan ik nog iets eten voor de les?

Wij raden het niet aan. We adviseren je eigenlijk om tot twee uur voor de les niet te eten (drinken mag altijd!). Bedenk je dat je gaat buigen, draaien, rekken en strekken. Het is echt niet fijn als je pijn in je maag krijgt of een opgeblazen gevoel hebt in de les. Daarnaast zijn yogahoudingen erop gericht om afvalstoffen los te maken en te verwijderen uit je lichaam. Dat gaat minder goed als je lichaam ook nog energie moet steken in het verteren van voedsel.

Hoeveel studenten zitten er maximaal in een les?

Yoga Spot vindt het belangrijk dat haar yogi’s voldoende ruimte en persoonlijke aandacht krijgen in de les. Het maximum aantal studenten per les ligt tussen de 12 en 16 (voor de ene stijl heb je meer ruimte nodig dan de andere). Als de les vol is, staat er ‘wachtlijst´, daar kun je je dan op inschrijven. Je ontvangt een e-mail als er een plekje voor je vrij komt. 

Aan het begin van de les vraagt de docent weleens om een intentie te zetten voor de les. Wat is dat en waarom doen we dit?

Bij het zetten van een intentie sta je even stil. Waarom doe je yoga? Wat wil je eruit halen? Dat kan dus van alles zijn. Een intentie is niet hetzelfde als een doel. Dus het woord ‘moeten’ mag er niet in voorkomen. We willen graag dat je lief voor jezelf blijft namelijk. Een intentie zou kunnen zijn dat je je geest tot rust wilt brengen, of dat je je steeds bewust bent van je ademhaling, of dat je met liefde en acceptatie voor wat jouw lichaam kan, de oefeningen uitvoert. De intentie stuurt je aandacht en energie. Het geeft je focus tijdens de les.

Ik zeg altijd braaf ‘Namasté’ na de les, maar wat betekent het eigenlijk?

Namasté is een groet en mudra (gebaar). Het woord komt uit het Sanskriet en betekent ‘ik buig voor jou’. De handpalmen worden tijdens deze groet voor de borst tegen elkaar geplaatst. Het is dus een manier om je respect te tonen.

Kan ik douchen na de les?

Yoga Spot heeft geen douches. Met yoga zweet je licht tot matig, de meeste mensen vinden het niet nodig om af te douchen. Daarnaast is het niet gezond om direct te douchen na yoga/pilates. In zweet zitten namelijk belangrijke zouten en mineralen. Na enige tijd neemt je lichaam deze door de huid weer terug op en dit helpt bij je herstel. Als je gelijk gaat douchen spoel je ook deze belangrijke stoffen van je lijf.

Kan ik een gratis proefles bij jullie volgen?

Je kan bij ons drie proeflessen volgen voor maar € 25,- (dus maar € 8,33 per les). De eerste keer is alles nieuw, de yogastudio, de mensen, de docent en de les (en misschien zelfs yoga/pilates voor de eerste keer). Door al die nieuwe indrukken zit je vaak nog aardig in je hoofd. Een tweede keer is de nieuwigheid eraf, weet je een beetje hoe het gaat en kun je meer gaan voelen en ervaren. Na deze les weet je ook beter of het type yoga aansluit bij jouw behoeftes. Zo niet, dan heb je dus ook nog de ruimte om eens een andere les te proberen (we geven je graag advies!). Na de derde keer kun je zeggen of je je hier echt thuis voelt, de les aansluit op je behoeftes en je een klik hebt met de docent(e). Als je dan besluit verder te gaan weet je ook echt dat je goed zit.

Ik wil graag meedoen met een les, moet ik van te voren reserveren?

Het liefst wel. Het is handig voor jezelf en voor ons. Voor jezelf omdat je dan verzekerd bent van een plekje en ook omdat we je dan kunnen bellen in het geval er een les onverwachts niet door kan gaan. Het is handig voor de docent om de zaal in orde te maken voor het aantal verwachte mensen en voor een goede administratie.

Hoe kan ik een les reserveren?

Via het lesrooster op de website kun je onder je eigen naam een les reserveren. De eerste keer maak je een account aan, daarna is het een kwestie van inloggen en de les reserveren of annuleren. Kom je er niet uit? Bel ons dan even of kom langs, dan lossen we het samen op.

Accepteren jullie contant geld en/of PIN betalingen?

Bij Yoga Spot kun je alleen pinnen. Het is sneller, makkelijker en veiliger en hoe klein het bedrag ook is, er zijn geen extra kosten aan verbonden. Online kun je je aankopen doen met IDEAL.

Studioverhuur & Bedrijfsyoga

Ik zou het superleuk vinden om een event/workshop/cursus bij jullie te organiseren. Kan ik de ruimte daarvoor huren?
Ja, zeker. Als je interesse hebt om jouw event bij Yoga Spot te organiseren, neem dan contact op met Margriet Verhagen.

Wij zijn geïnteresseerd in bedrijfsyoga of yoga in te zetten als teambuilding/eenmalige activiteit. Kan dat bij jullie?
Ja, dat kan! Ook hiervoor kun je contact opnemen met Margriet Verhagen.