In balans met Ayurveda gedurende de wintermaanden

Elk seizoen heeft z’n do’s en don’ts.
Wat zijn Ayurvedische tips en adviezen om de koude wintermaanden zo gezond mogelijk door te komen?
Je vindt ze hieronder.

Zorg goed voor jezelf deze winter!

Zorg goed voor jezelf deze winter!

 

Ayurveda geeft je richtlijnen, zodat je gemakkelijke en goede gezondheid kan behouden en zelfs je gezondheid kan verbeteren. Er zijn ongelooflijk veel factoren die je gezondheid beïnvloeden.

In de Ayurveda worden deze factoren onderverdeeld in de drie basisprincipes Kapha, Pitta en Vata – de zogenoemde dosha’s. Deze drie dosha’s vind je terug in de natuur, en ook in ons geheel van lichaam en geest. We hebben allemaal een andere balans van deze dosha’s: je kan eenvoudig online een dosha test doen om te kijken welke constitutie (samenstelling) van dosha’s jij bent. Je weet dan ook welke tips op jou van toepassing zijn. Wat je dagelijkse routine en voeding betreft kan je het beste de tips voor je eigen dosha volgen. Onderstaande tips zijn voor alle constituties goed!

 

Zorg voor warmte en behaaglijkheid

Omdat het in de winter kouder en droger is dan in de zomer, is ons innerlijk vuur, agni, ook wel je spijsverteringskracht, sterker dan in andere seizoenen. Je kan in de winter dus wat zwaarder en overvloediger eten, omdat je het ook makkelijker verbrandt. Als je in de winter te licht eet, kan je Vata (lucht element) uit balans raken. Vata dosha wordt negatief beïnvloedt door kou en wind en wordt positief beinvloed door warmte en behaaglijkheid. Kou en wind vinden we vooral in de herfst en in de winter.

Voeding

Om Vata te verlagen, adviseren we je qua voeding te kiezen voor warme en voedzame gerechten, zoals ovenschotels, stamppotten, pasta, melkproducten in pap, noten en amandelen, en geweekte gedroogde vruchten, zoals dadels, rozijnen en vijgen (heerlijk door je gekookte havermout!).

Vermijdt of verminder rauwkost, salades, koolsoorten en droog voedsel, zoals ongekookte havervlokken, knäckebröd en cornflakes met koude melk.

Gebruik bij het koken altijd een beetje ghee (geklaarde boter). Ghee wordt in de ayurveda hoog gewaardeerd omdat het eigenschappen heeft die de gezondheid bevorderen.

Gebruik in de winter bij voorkeur de smaken zoet, zuur en zout.

Je kan ook werken met kruiden voor je eten of thee. Kruiden die Vata kalmeren zijn:

kaneel, venkel, anijs, nootmuskaat, komijn, kardemom, zoethout, kruidnagel, verse gember, peterselie en basilicum, om er maar enkele te noemen.

Je kan ook voorgemengde Ayurvedische kruidenmelanges kopen zoals bijvoorbeeld Vata Churna.

Drink geen koude dranken maar drink warme vloeistoffen, bijvoorbeeld heet (gekookt) water, Vata-thee, amandeldrink . Kies voor zoete drankjes met bijvoorbeeld suiker en bijvoorbeeld kardemom en kaneel of vanille. Beperk stimuli zoals koffie, zwarte thee en sigaretten. Deze brengen Vata uit balans.

Om Vata nog meer te balanceren kan je gebruik maken van Voedingssupplementen zoals bijvoorbeeld Maharishi Amrit Kalash of het voedingssupplement ‘Voor het koude jaargetijde ’. De luchtwegen worden ondersteund door Prana Siroop en het voedingssupplement Prana-Rasayana.

Ayurvedische oliemassage

De Vata eigenschappen ‘koud’ en ‘droog’ kunnen met warmte en vocht in evenwicht worden gebracht. Geef jezelf eens een heerlijke oliemassage van het hele lichaam cadeau! Masseer jezelf in de ochtend vóór de douche met warme sesamolie (of speciale Vata-massage-olie) en laat de olie een paar minuten intrekken. Deze massage heeft een kalmerende uitwerking op ons zenuwstelsel, stimuleert de bloedsomloop en helpt giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen . Neem daarna een heerlijk warme douche en je voelt je de hele dag verwarmd en je huid is gevoed.

Draag in de winter warme, natuurlijke kleding, bijvoorbeeld van wol, en vermijd tocht en droge lucht als je binnen bent.

Dagelijkse bezigheden

Opvallend genoeg zijn je stofwisseling en lichamelijke kracht bij gezonde mensen in de winter sterker dan in andere seizoenen! Daarom kan je fysiek actiever zijn dan bijvoorbeeld in de zomer. Houd wel een goede verhouding tussen activiteit en rust in het oog. Voldoende slaap is ook een uitstekend middel om Vata in balans te houden, evenals meditatie.

Balans

Regelmaat balanceert Vata! Sta op, eet en slaap op dezelfde tijden. Ook het verminderen van stress balanceert alle dosha’s. Probeer overbelasting qua werk, veel televisie kijken en laat naar bed gaan te vermijden en lees een boek tot je moe wordt of geniet van fijne muziek.

Verminder vooral in de herfst en in de winter zo goed mogelijk alles wat uw Vata-dosha uit evenwicht zou kunnen brengen. Dat zijn om te beginnen stressfactoren zoals overbelasting op het werk, lange reizen, laat naar bed gaan en veel televisie kijken. Lees liever weer eens een goed boek of luister naar ontspannende muziek, bijvoorbeeld Maharishi Gandharvaveda. Verspreid in uw huis de harmoniserende Vata aroma-olie.

Bovenstaande adviezen zijn algemeen goed voor alle dosha’s in het koude jaargetijde. Als je specifieke adviezen wil hebben voor jouw dosha’s of situatie, raadpleeg dan een Ayurvedisch practitioner of Ayurvedische arts. Aan Yoga Spot is verbonden Alejandro Casas, Ayurvedisch practitioner, hij geeft ook regelmatig workshops over Ayurveda in de studio.

De belangrijkste tips:

  1. zorg voor een gezonde afwisseling van activiteiten, rust, sport, voldoende slaap en meditatie
  2. Krachtige, voedzame en warme maaltijden
  3. Een dagindeling met regelmaat, vooral regelmatige eetgewoonten
  4. Warmte: warme oliemassages, warm eten, warme kleding
  5. Versterking van het organisme met ayurvedische voedingssupplementen

Zorg goed voor jezelf deze winter!

Liefs,
Margriet

Met dank aan de website van www.ayurveda.nl