Gado Gado: Vegetarische Indonesische salade met o.a. aardappelen, sperziebonen en taugé. Iedereen heeft z’n favoriete keuken, de mijne is Aziatisch. Met stip op één: Vietnamees, daarna Indiaas en daarna Indonesisch/Surinaams. Ik kan geen aardappel koken (wel rijst!) dus een aardappelgerecht komt zelden uit mijn keuken, tenzij het in de oven kan… zoals dit gerecht! Het moet een uur in de oven, maar je hebt maar 15 minuten voorbereidingstijd nodig, 40 minuten wachttijd en dan nog 20 minuten “afmaaktijd”. Ideaal dus als je yoga wil doen vóór het eten of nog even wil mediteren…

Ingrediënten voor 2 personen (is de volgende dag ook nog heerlijk als lunch!)

Voor de ovenschotel
1 kilo krielaardappeltjes, gehalveerd
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel zeezout
250 g sperziebonen (meer mag altijd)
300 g taugé
handje verse koriander, voor eroverheen

Voor de dressing:
(wij maken altijd 2 x zoveel, dit zijn de ingrediënten voor de normale hoeveelheid)
50 gram pindakaas met stukjes noot
80 mll kokosmelk
2 eetlepels limoensap
1 1/2 eetlepel sojasaus
1 verse rode chilipeper, geraspt (of minder als je niet goed tegen pittig kan)
2,5 cm gember, geschild en geraspt.

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Schep de aardappelen in een braadslee om met de olie en het zout. Zet de braadslee 40 minuten in de oven.

This is your yoga or meditation time! 

3. Voeg na 40 minuten de sperziebonen en taugé toe aan de aardappelen. Voeg eventueel nog een scheutje olijfolie toe en zet het nog 20 minuten in de oven.
4. Roer nu alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Afhankelijk van het merk pindakaas dat je gebruikt, kan je wat extra kokosmelk nodig hebben voor een dikke, vloeibare dressing. Proef en voeg indien nodig nog wat extra smaakmakers toe.
5. Haal de braadslee uit de oven, bestrooi de inhoud met koriander en dien warm op of op kamertemperatuur.

Als je niet vegan bent, kan je er nog een gekookt eitje per persoon doorheen doen.

Eet smakelijk!

 

 

 

Uit: De Groene Bakplaat van Rukmini Iyer (echt een aanrader!)