Iedere maand interviewen we één van onze medewerkers. Dit keer de beurt aan Karin van Dongen, Studio Manager bij Yoga Spot. Karin heeft net een huis gekocht buiten Amsterdam en neemt 23 november afscheid van Yoga Spot.

 

Wat jammer dat je Yogaspot gaat verlaten, wanneer ben je voor het laatst? Karin_YogaSpot

‘Eind november, dat is best snel. We verhuizen naar Arnhem, het is ons niet gelukt om in Amsterdam een woning te kopen. Ruimte, natuur en meer vrijheid vinden we belangrijk, dat is in Amsterdam lastig te vinden. Ook hebben we een binding met Arnhem, ik ben in de buurt opgegroeid. Het huis dat we gevonden hebben is prachtig, het voelde gelijk goed. We hebben straks echt de ruimte, met een eigen tuin en vlakbij het bos. Hoe vaker we daar zijn, hoe blijer ik me voel. Je hebt daar niet de vliegtuigen, de A10 en de drukte van Amsterdam. Het is een grote stap, maar als we het nu niet doen, gaat het nooit gebeuren.

Ik vind het echt moeilijk om Yogaspot te verlaten. De afgelopen 4,5 jaar heb ik hier veel ruimte gekregen om mezelf te ontwikkelen. Ik was in de buurt komen wonen, kampte met een burn-out en kwam bij Yogaspot terecht. Margriet was net opengegaan. Yogaspot was voor mij een veilige plek om te landen en het werd vervolgens mijn werkplek. De cirkel is rond, ik laat die periode achte
r me en maak een nieuwe start.’

Hoe heeft Yogaspot jou de ruimte gegeven?

‘Ik kon bij Yogaspot doen wat voor mij goed was: mezelf zijn, geen oordeel, geen druk en het gevoel welkom te zijn. Fysiek zat ik destijds erg vast in mijn lichaam, al heel lang had ik niets aan mezelf gedaan. Hier ben ik dat weer gaan opbouwen en ben flexibeler geworden. Ik weet nog heel goed dat ik in mijn eerste Yin les de duif houding deed en dat ik brak van binnen. Die ruimte heeft Yoga (-Spot) me gegeven, dat mijn kwetsbaarheid er mag zijn. Het was één van de redenen waarom Margriet me heeft gevraagd als karma yogi. Ze zei: ‘kijk hoe het hier gaat, het is hier heel rustig en open. Als het hier goed gaat, kun je het in de buitenwereld ook.’ Margriet heeft me het vertrouwen gegeven, dat ik het kon. Ik ben begonnen als karma yogi, heb het rustig opgebouwd en ben vervolgens in dienst gekomen. Margriet help ik met de administratie, ik heb veel contact met klanten en ik doe Facebook en Instagram stories.’

Karin_Japan2019Gaan we in Nederland anders met ruimte om dan bijvoorbeeld in Azië?

‘Het lijkt alsof we in Nederland meer ruimte nodig hebben. Bijvoorbeeld in vergelijking met Japan, waar ik vier keer ben geweest. Tokyo is bizar druk, toch heb ik er daar veel minder last van. Vooral in het verkeer zijn Nederlanders nogal territoriaal, soms zelfs agressief. In Japan geven mensen elkaar veel meer de ruimte. Iedereen loopt om elkaar heen, het is iets natuurlijks om respect voor de ander te hebben.

Yoga heeft dit ook in zich, dat komt misschien omdat het een oosterse wijsheid is. De yogamat is jouw ruimte, maar als tijdens shavasana je hand er net iets buiten ligt en je voelt de hand van een ander, dan is dit hetzelfde gevoel. Je schuift gewoon een klein beetje op, zodat je buurvrouw ook de ruimte heeft. Je geeft ruimte, je deelt ruimte, je respecteert die ruimte.

We gaan in Nederland echt anders met elkaar om dan in Japan. In de zin van luidheid en aanwezig zijn. Dat je hele persoonlijke gesprekken van een ander kunt volgen in de kleedkamer of in de trein. Grappig is dat.’

Hoe creëer je voor jezelf ruimte?Karin_Japan2018

‘Tijd voor mezelf nemen en voor mezelf kiezen. Ik vind het ontzettend gezellig met mijn collega’s, maar ik ga vaak alleen lunchen. Dit heb ik nodig om mezelf weer op te laden. Gek genoeg, ook door meer te doen: door een museum te bezoeken, naar buiten te gaan of een yogales. Zo kom ik uit mijn hoofd, dan ben ik weer leuker thuis.

Vroeger dacht ik dat yoga een sport element moest hebben. Ik ben ooit begonnen met vinyasa, nu merk ik dat de rustige yogavormen me meer ruimte opleveren. Het zorgt voor rust en kalmte, waardoor ik weer kan opladen.’

Wat wil je Yogaspot meegeven?

‘Wees zuinig op de veilige ruimte die Yogaspot biedt. Ik denk dat 90 procent van de mensen die hier binnenloopt die ruimte nodig heeft. Als ik ergens anders was binnengelopen tijdens mijn burn-out, was ik net zo hard weer naar buiten gerend. De open armen van Margriet zijn heel bijzonder. Hopelijk lukt het om die sfeer vast te houden in de tweede, nieuwe studio.’