Sasha over openheid

Sasha is Yin & Restorative docente bij Yoga Spot. Ze geeft les op maandag en donderdagavond. Naast haar ervaring als yoga docente heeft Sasha veel kennis en ervaring met het Buddhisme en de leer van meditatie & mindfulness. Zij geeft, behalve haar reguliere lessen, ook workshops en cursussen in meditatie bij Yoga Spot.

Uiteindelijk is alles een reflectie van onze relatie met onszelf, hoe meer ik mijn eigen kwetsbaarheid herken en laat zijn (zonder het te veroordelen) hoe opener ik word`.

.

 

vulnerable2Waar staat ‘openheid’ voor jou voor? Welke associaties heb je hierbij?

De associaties die ik heb zijn eerlijkheid en kwetsbaarheid. En ook zachtheid, je zachte onderbuikje laten zijn en zien. Dan zijn er twee richtingen- naar binnen en naar buiten. Met jezelf is het voornamelijk belangrijk om 100% eerlijk te zijn, je hoeft het aan niemand te vertellen verder, maar houd jezelf niet voor de gek! En naar anderen hangt openheid af van hoeverre je toestemming hebt om kwetsbaar te mogen zijn. Deze komt ook van binnenuit.
Voor mij heeft het ook een associatie met lief zijn, wat het soms lastig maakt. Dat openheid gelijk aan liefheid moet staan… Dat werkt niet, dan mag je alléén half-open zijn en wordt het toch iets om controle op uit te oefenen, bij de poort te waken! In plaats daarvan gaat het erover om ook je schaduw kanten toe te laten, ze lief te hebben en ze ruimte te geven om gezien te worden. Niks te verbergen hebben; niet omdat je perfect bent, maar omdat er geen voorkeur of oordeel is over wat gezien mag worden.

 

8 limbs of yogaVind je jezelf een open persoon? Hoe uit zich dat? Ben je daarin veranderd? Waar hangt het van af of je al dan niet open kan zijn?
Met behulp van yoga en meditatie ben ik een stuk opener geworden. Ik had een dikke, hoge toren om me heen gebouwd van kennis en kunde, dingen waar ik me mee identificeerde en rigide aan vasthield om daarmee de onzekere wereld op een veilige afstand te houden. Dit is langzaam af aan het brokkelen. In mijn familie was liefde voorwaardelijk- je moest eerst alles goed weten en goed kunnen. Dit ben ik nu aan het herprogrammeren. Dan kom ik mijn kwetsbaarheid erg tegen: onzekerheid, niet weten en niet kunnen voelt als niet lief zijn. Mijn openheid hangt dus af van hoe veilig en zeker ik me voel, hoe lief ik mezelf vind.
Wat maakt dat je minder open/gesloten wordt/bent?
Uiteindelijk is alles een reflectie van onze relatie met onszelf, hoe meer ik mijn eigen kwetsbaarheid herken en laat zijn (zonder het te veroordelen) hoe opener ik word. Het helpt om met het fysieke hartgebied te werken- contact maken en een direct lijntje openen, om constant in contact te blijven met hoe je je voelt. Ik zie het hart als een GPS, die je altijd vertelt welke richting goed voor je is- maar je moet het wel kunnen horen! Wanneer ik goed contact heb met mijn hart voel ik me veiliger en meer open. Ik vertrouw erop. Ik merk ook dat het juist de momenten van dichtheid zijn, dat het contact met mijn hart weggevallen is. Dus eigenlijk betekent openheid goed contact met je eigen gevoelens hebben en daarop vertrouwen. 
vulnerable7
Op welke manier helpt yoga je om te openen? Zijn er bepaalde asana’s of oefeningen die je doet? Wat ervaar je als je deze oefeningen doet? In je lichaam en in je geest?
Hart-openers natuurlijk 🙂 Vooral die met nadruk op de bovenrug, zoals fish en verschillende stretches tegen de muur. In zulke poses voel ik de hartenergie stromen en merk ik hoe mijn lichaam geniet van dit gevoel van openheid. Heup-openers helpen met het loslaten van opgeslagen emoties, bijvoorbeeld pigeon pose en shoelace. Zulke emoties zitten trouwens ook vaak in de schouders dus daar helpen de hart-openers ook bij. In deze asana’s leer je verder om met ongemak te blijven en dat bevordert liefdevolle acceptatie, waar openheid en kwetsbaarheid een veilig thuis in kunnen vinden.
Wil je op 22 april de meditatieworkshop, of vanaf 20 mei de cursus meditatie bij Sasha volgen, volg dan de links of kijk op onze workshopkalender. Je mag Sasha altijd na de les vragen stellen over de cursus en workshop als je meer informatie nodig hebt.