Interview met Farrah Spaargaren over Focus.

farrah3Wat betekent focus voor jou? Hoe ervaar je focus?
Haha, wat leuk dat je dat aan mij vraagt! Focus is altijd mijn grote uitdaging geweest. Focus betekent voor mij: rust in mijn hoofd, zonder andere afleidende gedachten.

Dit ervaar ik het beste wanneer ik mijn hoofd “op orde” heb. Overzicht moet ik hebben! Een opgeruimd huis en een open agenda op tafel waar alles in staat, zodat ik niets kan vergeten. Anders ontstaat chaos in mijn hoofd. Als ik chaos ervaar, word ik afgeleid, raak ik mijn focus kwijt en vind ik geen rust meer.

Als ik rust in mijn omgeving creëer, kan ik me beter focussen. Dan heb ik beter zicht op mijn doel en op wat echt belangrijk is. Ik leef in een afwisselende omgeving, waar veel mensen zijn. Het is een uitdaging deze drukke leefomgeving te combineren met mijn yoga, en de focus te houden!

Om rust en focus te vinden ben ik de afgelopen jaren bewuster gaan leven. Ik accepteer mijn fouten, en als ik mijn focus even kwijt ben doe ik mijn best ´m opnieuw te vinden. Dat is yoga voor mij: de balans in het leven vinden en jezelf ontdekken.

En ook: niet te veel denken, dat haalt je aandacht weg bij voelen. Don’t overthink! Houd focus, en blijf genieten van de ervaring.

Waar ligt jouw focus voor 2017?
Mijn focus voor 2017 ligt als eerste bij mezelf. Ik heb er begin 2016 voor gekozen mijn droom te volgen en fulltime yogadocent te worden. Het brengt me zoveel geluk om zo dicht bij mezelf te blijven. En ik wil mezelf er verder in ontwikkelen: ik wil de liefde voor yoga verspreiden, en zoveel mogelijk mensen inspireren.

De focus ligt niet alleen bij mij – in april ben ik ten huwelijk gevraagd door de man van mijn dromen, en in 2017 zullen we onze liefde bezegelen. En niet in de laatste plaats verdient  dankbaarheid voor mij ook veel aandacht in 2017!

10659348_10152599377405067_4997683733779379856_nWaardoor/wanneer verlies jij focus? Hoe zorg je ervoor dat je niet (weer) afdwaalt en focus behoudt? Ik verlies mijn focus als ik teveel prikkels van buiten toelaat en te veel ga denken. Social Media is mijn grootste afleiding; als ik daar teveel mee bezig ben raak ik ver van mezelf verwijderd. Dit heb ik opgelost door geen Facebook op mijn telefoon te installeren. En ik zet mijn telefoon pas aan na mijn ochtendritueel – dat is echt voor iedereen een goede tip! Zo zorg je eerst goed voor jezelf, voordat je je bezighoudt met de buitenwereld.

Op welke manier helpt yoga of meditatie jou om te focussen? Of heb je andere manieren om je focus te behouden? Voordat mijn dag begint, mediteer ik en doe ik de vuurademhaling (Kapalabhati). Door deze reinigende ademhaling komt er rust in mijn hoofd, en verdwijnen storende gedachten. Zo voel ik beter wat ik van de dag wil, en hoe ik mijn energie ga verdelen. En dan…. Droom ik weg, gefocust op de ademhaling. Dus daar en dan begint mijn focus al!

farrah7Heb je nog tips & tricks voor onze yogi’s om meer focus te vinden in hun dagelijks leven? Probeer – nee, ga! minstens twee keer per week naar yoga.  Als chaoot spreek ik uit ervaring: het helpt je je focus te vinden en te houden. De tijd die je in rust aan jezelf besteedt, geeft je veel helderheid.

Voel wat belangrijk voor je is en waarom, en wat je doel is. Stel prioriteiten!  Voor iedereen werkt het anders natuurlijk, maar voor mij werkt het het beste om hier echt tijd voor vrij te maken. En de rest? Komt dan vanzelf…